apparatuur

Van 2011 tot 2015 filmde ik met een JVC camera in een JVC behuizing. Vanaf 2015 film ik met een Sony CX550 videocamera. De camera zit in een Light&Motion Bluefin huis waarop twee lampen zijn gemonteerd. Dit zijn SOLA video 1200 ledlampen, eveneens van Light&Motion.

De camera maakt beelden met mooie kleurnuances. Het onderwaterhuis is symmetrisch, wat prettig vasthoudt en me helpt om stabieler te filmen. Op de handvatten zitten meerdere bedieningsopties, waaronder de witbalansknop waarmee ik onderwater de witbalans kan instellen. Een leuk detail is het macrolensje aan de binnenzijde van het huis. Dit lensje schuif ik onderwater met een hendel voor de camera, als ik een detail van heel dichtbij wil filmen. Voor groothoekopnames is deze set minder geschikt. Ik heb hier geen speciale lens voor, al zou die wel op de lenspoort geschroefd kunnen worden.

De lampen geven mooi egaal licht en zijn lichtgewicht. De lichtsterkte is 1200 lumen en de brandduur is 60 minuten. Een voordeel is dat ik onderwater de lichtbundel van de lampen kan switchen tussen flood (75°) of spot (17°). Ik zet ze op spot als ik zwem en wissel naar flood als ik ga filmen.