dansende oorkwal

Mijn ziel heeft behoefte aan schoonheid. En die vind ik vaak op onverwachte plaatsen. Kwallen vind ik prachtig. Terwijl op het strand aangespoelde kwallen veranderen in trieste vormeloze hoopjes, zijn ze onderwater enorm sierlijk en elegant.

Ik houd ervan een tijdje in hun gezelschap te zweven. Ze drijven vaak mee op de stroming, maar kunnen ook zelf vooruit komen. Hiervoor maken ze met hun hoed pompende bewegingen. En de franje waaiert sierlijk tegen het ritme in. Het zorgt voor een ingetogen dansspektakel. 

Ik volg een oorkwal en ga op in de beweging. Door de transparantie van het dier gaan de bewegingen zichtbaar in elkaar over. Alle organen zijn voor mijn ogen veranderd in dansende lichaamsdelen. De hoed, de franje, de mondflappen om de mond, de vier voortplantingsorganen ofwel “oren”; alles beweegt in een eigen ritme en is tegelijkertijd zichtbaar. De rudimentaire oogjes aan de rand van de hoed lichten soms op in de zon.

Ik kijk en kijk en kijk en probeer de totaliteit waar te nemen, terwijl ik meedein op de muziek van mijn eigen adem. Ik ben waarnemer en maak deel uit van deze dans. 

Meditatief momentje. Helemaal zen kom ik het water weer uit.