little darlings

“Kill your darlings” echoot het in mijn hoofd, terwijl ik monteer. Het is het advies van professionele filmers om geen fragmenten te gebruiken die je verhaal niet dienen, hoe mooi ze ook zijn. Ik ben er niet zo goed in. Die mooie fragmenten brengen me weer terug onder water. 

Hoe houd ik het leuk? Er moeten dus toch darlings gekilled worden. Wat mij helpt is om binnen een format te werken. Een filmpje mag bijvoorbeeld niet langer dan 1:30 minuut duren en een blog mag niet meer dan 250 woorden bevatten. Dat is het frame waar ik de laatste tijd mee speel. 

Deze duik ben ik weer op bezoek geweest bij de snotolf. Inmiddels zijn er al eitjes uitgekomen. Het schoonhouden van het nest lukt hem steeds moeilijker, er zit veel zweefvuil en wier op. In het midden heeft een krab zich een holletje in de eieren gegeten. Die zit in luilekkerland.

Uit één van de eitjes zie ik een staartje steken, klaar om uit te komen… of toch nog niet? Ik wacht geduldig maar er gebeurt niets. 

Duikmaatje wenkt me. Op het wakame wier heeft hij een kleintje gevonden dat wel net is uitgezwommen, drie millimeter groot. Het duurt even voor ik het diertje zie, dan kijken twee kleine kraaloogjes me aan. Ik film een tijdje voor hij naar de andere kant van het blad schiet, veilig in de schaduw, deze little darling.