Love is in the air… water

Bij Den Osse Haven kom ik een stelletje Noordzeekrabben tegen: zij zit stevig ingeklemd onder hem. Love is in the air! Of eigenlijk in het water.

Een dag eerder ben ik bij de Kerkweg een mooi vrouwtje tegengekomen. Ze zit iets hoger tussen twee stenen ingeklemd, waardoor ik ook haar onderkant goed kan bekijken. Terwijl ik film gaat haar onderlijf steeds harder bewegen en met een soort pennen drukt ze in wat er uitziet als een bos bruine haren. Een paar minuten later komt een grote wolk melkwitte stipjes vrij. Ik ben getuige van het loslaten van haar eieren! Hoe bijzonder, dit heb ik nog niet eerder gezien.

Thuis duik ik weer in de boeken en leer dat hij haar alleen kan bevruchten als ze net verschaald is en haar harde pantser heeft afgeworpen. Daarom blijft ze soms weken onder zijn hoede – letterlijk – tot het moment daar is.

Vervolgens zoekt zij een rustig plekje om de eitjes te laten groeien onder haar buik, tot ze uitkomen. Wat me niet duidelijk is is of ze nu de larven loslaat of de eitjes,  waarna de larven uitkomen in de waterkolom. Heb je het antwoord, laat het me weten!