samenwonen

Hoe goed moet een shot zijn? Ik ben vaak kritisch op de beeldkwaliteit van wat ik film. Met als gevolg dat ik soms alleen mooie scherpe beelden van een visportret overhoud. Een verhaal levert dat niet op, hooguit meer van hetzelfde. 

Deze hele duik heb ik me vermaakt met het volgen van steenbolken in en om de rotsen bij de Kerkweg. Sommige blijken behoorlijk honkvast en zwemmen in en uit de holletjes onder de rotsen. Thuis bekijk ik de opnames.

Hier gebeurt het omgekeerde van “kill your darlings” realiseer ik me, terwijl ik een reeks fragmenten afkeur. Ik vind ze geen van alle mooi, terwijl ik vele minuten goede filmbeelden heb van prachtig rondzwemmende steenbolken. Ik besluit toch één zo’n minder helder fragment door de keuring te laten komen. 

Het is ook zo’n leuk verhaal: twee verschillende soorten, een steenbolk en een kabeljauw, die blijkbaar prima samenwonen daar onder die rots. Terwijl ik vlak ervoor nog een steenbolk weggejaagd zag worden door een soortgenoot. Vreedzame cohabitatie, denk ik glimlachend. Tot al het stof de dieren dus aan het zicht onttrekt.

Het liefst heb ik natuurlijk alleen maar scherpe beelden van prachtige acties. Ik blijf oefenen en mezelf verbeteren. Tot die tijd smokkel ik maar wat door de keuring, heb ik besloten. Er moet wel iets te vertellen zijn, al is het maar over een steenbolk die samenwoont met een kabeljauw.