Vier seizoenen in Zeeland

In de zomer van 2011 koop ik mijn eerste videocamera. Het is een JVC met onderwaterhuis en een videolamp. De hele zomer oefen ik met filmen in de Grevelingen en de Oosterschelde. Zeeland, zomer 2011 is letterlijk mijn eerste filmpje. Ik had nog niet eerder gefilmd, ook niet boven water. Hierna maak ik nog drie soortgelijke video’s met beelden van dieren die ik tegenkom en die ik interessant, mooi of grappig vind.

De vier seizoenen zijn onder water goed waar te nemen. In de zomer is het water warm, soms wel 20°C, en is het leven uitbundig. De zon staat hoog en het licht dringt tot enkele meters diep door in het water. In de herfst vertrekken sommige dieren naar warmer water, andere blijven op hun post. Veel planten sterven af. In de winter komt de natuur tot rust. Op een rustige winterdag is het water helder en is er nog genoeg leven te ontdekken. Een prachtige vis is de snotolf die vanuit noordelijk water naar onze kustwateren komt om te paaien en eieren af te zetten. In de lente is deze vis alweer vertrokken en komen andere dieren terug. De sepia’s hebben overwinterd in de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Als het water warm genoeg is, zo rond de 12°C, komen zij op hun beurt hier naartoe om te paren en voor nageslacht te zorgen. Het zonlicht neemt toe en de plantengroei wordt weelderig. De zomer komt eraan! Er is weer een jaar voorbij.

Hieronder zie je de video’s in de volgorde waarin ik ze gemaakt heb, te beginnen met zomer.