Zeepier of alien?

We zijn net bij Zoetersbout het water ingestapt en weggezwommen als ik een vreemd wezentje voor me zie dansen. Zoiets heb ik nog niet eerder gezien. Wat is het? Hij lijkt wel buitenaards met die lichte kop zonder oogjes en dat kronkelende lijfje.

Ik maak een paar opnames van zijn vrolijk makende bewegingen en we gaan weer verder. Thuis maar eens googlen. Het blijkt een zeepier. Maar die is bruin als je hem vindt op het strand, vandaar dat ik hem onderwater niet herkende. Het is dezelfde pier die op het strand zandtorentjes bouwt. Die maakt hij door het zand te eten en het organisch materiaal eruit te filteren. Wat overblijft spuit hij in hoopjes op de bodem aan de uitgang van de u-vormige gang waarin hij woont.

Hij komt voor in de getijdengebieden van heel NoordWest-Europa. Hij kan wel zes jaar oud worden en is meestal tussen de 15 en 20 cm lang. Vissers gebruiken de zeepier vaak als aas. Deze is gelukkig de dans ontsnapt.